De gek sluit af met een hekje

Voor mij is het alsof ik begin november 1978 op doorreis in Jonestown, Guyana ben aangeland. Voor de inwoners van die 'settlement' van bijna duizend wereldverbeteraars ben ik de gek. Degene die niet 'normaal' is. Wat klopt, want zij zijn, binnen hun eigen leefgemeenschap, de norm, en ik ben het buitenbeentje. Op 18 november 1978 plegen ze massaal zelfmoord. 

 

Er zijn studies verricht, boeken over geschreven, en documentaires over gemaakt. Steeds blijkt dat mensen die gemesmeriseerd zijn door een bepaald verhaal, dat vereist dat zij als collectief handelen in de strijd tegen het kwaad, dat niet rationeel is bepaald, maar een afgeleide is van de 'waan-van-de-dag', een gevaar vormen voor anderen, maar ook voor zichzelf, en hun geliefden. 

 

In mijn vorige bijdrage, waarvan ik dacht dat het mijn laatste zou zijn, voordat hier in februari als vanzelf het licht uitgaat, omdat ik het contract met de 'provider' heb beëindigd, heb ik toegelicht waarom ik meende dat deze website 'irrelevant' geworden is. Ik erken dat het niet onredelijk is om te zeggen dat deze website nooit relevant was. Zeker niet als relevantie gezien wordt als een functie van maatschappelijke invloed. Ook omdat ik zelf steeds heb benadrukt dat geen enkele ambitie heb om uw 'Jim Jones' te zijn. 

 

Op geen enkel moment heb ik met deze website 'volgers' gehad. En dat was ook nooit het plan. Integendeel! Consequent heb ik benadrukt hoe elk mens juist anders is dan elk ander mens, zelfs als onze wegen elkaar kruisen, of enige tijd parallel lopen. Of ogenschijnlijk een identieke bestemming hebben. De reden dat ik nu toch weer een bijdrage toevoeg, is om u er op voor te bereiden dat de kans steeds groter wordt dat ik er zelf voor februari de stekker al uittrek. 

 

De concrete aanleiding is een bericht over een nieuwe wet in Frankrijk, een land waar ik van hou, zoals ik ook van Nederland hou, en van San Francisco, de geboorteplaats van de groep wereldverbeteraars die zich in Guyana vestigden. Die nieuwe Franse wet is bedoeld om 'pesten op school' tegen te gaan. Leerlingen en studenten die zich daar schuldig aan maken kunnen tot tien jaar gevangenisstraf krijgen, en €150.000 boete. De volksvertegenwoordigers die daar hun handtekening onder hebben gezet, voerden eerder een wet in die de 'opvoedkundige tik' verbiedt. 

 

U moet het mij maar vergeven, maar ik vind het monsterlijk. Ver voorbij 'inhumaan'. Geen commentaar, of discussie waardig. En alles wat op deze website staat over pesten, straf, en wetgeving, bevind zich op een andere planeet. 'Irrelevant' is niet langer het juiste woord. En als het een geïsoleerde eruptie van 'gekkigheid' zou zijn, en ook nog eens in een ander land, had ik het naast mij neer kunnen leggen. Dat ze in Saoedi Arabië hoofden, handen en voeten van de rest van het lichaam scheiden als straf heeft mij er ook nooit van weerhouden om te doen alsof dat ergens op Uranus was. Maar dat Franse voorbeeld is een symptoom van een 'Nieuwe Normaal' die allerminst tot dat land beperkt is. 

 

Het geeft mij het gevoel alsof ik op het dorpsplein van 'Jonestown' tegen 'zombies' roep dat er gevaar dreigt. Waar de enige reacties die ik nu nog krijg 'spamberichten' zijn die mij attenderen op unieke Chinese 'gadgets' die geen enkel raakvlak hebben met het thema van deze website, is dat uiteraard letterlijk het geval. Met een 'bot' kun je niet praten. Maar met een betoverde medemens die gelooft in de goedheid van de 'experts' die hen bij de hand hebben genomen, is een gesprek zoals mij dat voor ogen heeft gestaan ook niet mogelijk. En op enig moment zelfs gevaarlijk. De enige objectieve reden om deze website nu nog niet meteen op 'zwart' te zetten, is dat naschrift onder mijn laatste bijdrage, waarin ik u waarschuw voor 'fake' als het 'domein' wordt overgenomen door willekeurige anderen, met andere bedoelingen. Neem daar goede nota van, want dit zijn vreemde tijden voor gekken zoals u en ik.

Go Back